Bilimkurgu ve Punk 2 – Dieselpunk

Bunu Paylaşın

Bugün, bir fırça/bir düğme kategorimizde bir başka punk türünü ağırlıyoruz; Dieselpunk. Dilimize “Dizel Çılgınlığı” olarak çevrilebilecek terim, temelde batı dünyasında enerji kaynağının değişmesine koşut olarak, kömürden benzine geçilen I.Dünya Savaşı ile anılır olmuş ve atom enerjisinin boy göstermeye başladığı 1950’lere kadar boy göstermeyi sürdürmüştür. Bu sebeple çoğu kaynakta “İki savaş arası” dönem olarak da anılır.

Akımın bir başka boyutu da, insanlığın ilgili dönemdeki umutlarına dairdir. Daha önce işlediğimiz “punk” türü olan Steampunk daha ümitvar ve teknolojinin getireceklerini daha bir heyecanla bekleyen insanların bakış açısını yansıtırken, dieselpunk, I.Dünya Savaşı’nın yıkımını ve bunda teknolojinin rolünü gören insanın karamsar bakış açısını yansıtır.

Şimdi dilerseniz sizleri, küçük açıklamalarla bu punk türünün popüler kültüre yansımalarına dair seçilmiş görsellerle baş başa bırakalım.

İlk görselimiz 1991 yılında beyaz perdeye uyarlanan bir çizgi romandan geliyor: The Rocketeer/Roket Adam. II.Dünya Savaşı‘nda savaşan bir roket adamın hikayesini anlatan materyal, hem enerji hem de dönem olarak tam bir dieselpunk eseridir.

İkinci olarak bir başka çizgi roman adaptasyonu Hollywood yapımından örnek vereceğiz; 2004 yapımı Sky Captain And The World Of Tomorrow/Gökyüzü Kaptanı Ve Yarının Dünyası. Kadrosunda Angelina Jolie, Judd Law ve Gwyneth Paltrow gibi süper yıldızları barındıran bu film belki de dieselpunk akımına dair Hollywoood‘un en çok risk aldığı proje idi.

İlk görselimiz havada uçan uçak gemilerine dair,

İkinci görselimizde ise bu sefer denizaltında uçan uçaklar var. Aslında eser Dieselpunk estetiğini kendine görsel malzeme edinirken içerik olarak isminde olduğu gibi retro-fütürizmi daha önde bir yere koyuyor.

Bir başka Hollywood yapımına geçelim. Bu da önemli bir bütçeye sahip olan bir film. Kadrosunda en azından o dönem için süper yıldızlar barındırmasa da, bu Zack Snyder imzalı yapım iki açıdan dieselpunk ekolünü başarıyla temsil ediyordu. Şimdi de Sucker Punch (2011) görsellerine geçelim.

İlk görselimiz estetik olarak Dieselpunk’ı neredeyse tanımlayan bir görsel…

Bu görselimizde ise, insanlığın geleceğine dair karamsarlığı karşımızda buluyoruz. İnsanlığını kaybetmiş ve teknolojinin kurbanı olmuş Alman alternatif I.Dünya Savaşı askerleri.

Hollywood’dan seçtiğimiz son yapım, Mad Max Fury Road. 2015 yapımı film hem Charlize Theron ve Tom Hardy gibi yıldız oyuncuları bünyesinde barındırırken hem de devam ettiği efsane seriyi bir başka seviyeye taşıyordu. Bununla birlikte filmi izlerken mazotun kokusunu alıyor olsanız da Mad Max Fury Road bir dieselpunk filmi sayılmaz. Daha çok bir post-apokaliptik eser demek daha doğru olacaktır.

Son olarak ise bir çizimle size veda ediyoruz. Dieselpunk’ın ne olduğuna ve ne olması gerektiğine dair, her ne kadar arka planda tersi ifade edilse de ulaşılabilir bir gelecek alternatifi olarak ütopik olmaktan uzak ve daha iyimser bir çizimle…

Umarım galerimizden keyif almışsınızdır. Hoşça kalın…

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 5 / 5. Oylama sayısı: 4

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir