Tarih Boyunca Geleceğe Uzanan Sanat; Mimari

Bunu Paylaşın

İnsanların yaşadığı alanlar olan kentlerin görünümü, aynı zamanda içinde bulunulan çağın da görünümü olmuştur her zaman. Bu sebeple de mimarinin, gelecek tasvirlerinin sunulması ve bizzat geleceğin kurulması konusunda çok önemli bir yere sahip olduğu yadsınamaz.

Özellikle modern çağlarda “ışığın” kullanımı mimarinin salt etkisine ufak çapta ortak olsa da, yine de mimarinin başat rolü  tartışılamaz. Biz de günümüzün geleceğe göz kırpan yapılarından küçük bir galeriyi, siz izleyicilerimize sunmaya karar verdik bugün. Binalar hakkında küçük künye bilgileri verecek olsak da temelde görsel bir galeri ile karşı karşıya olduğunuzu hatırlatır, iyi eğlenceler dileriz.

Burj Khalifa 2010 – Dubai, Adrian Smith. Hali hazırda dünyanın en yüksek binası da olsa temelde hissettirdiği fütüristik havayla dahil oluyor listemize. 

828 metrelik bir gelecek tasavvuru…
Ve ışıklarla bezenmiş gecesi. Ücretsiz reklam için ayrıca bize teşekkür etmeliler!..

Sırasıyla; Walt Disney Konser Salonu 2003 – Los Angeles. Ve Guggenheim Müzesi 1997-Bilbao. Dekonstrüktivist ekolün günümüzdeki başat temsilcisi Frank Gehry’nin eserleri. 

Los Angeles’taki eser, dikkatli gözler için zaman ve mekanda dalgalanan bir “Disney” peri kulesi aslında…
Işık; Mimarinin rakibi ve ortağı…
Okyanusa açılan bir gemi; Bilbao’daki Guggenheim Müzesi.

Ordos Müzesi, 2011-Ordos Moğolitan. Çin mimari firması  MAD Arcitect tarafından üstlenilen eserin dizaynı bir düzine kadar mimar tarafından üstlenilmiş.

Gelişen ve değişen Moğolistan’ın toprağa tutunan kökü. Bir Oba Çadırı, ama yeni milenyum için…

Biosphere, 1967-Montreal. Yakın dönemin çoklu disiplin ustalarından Buckminister Fuller’ın eseri, bir önceki eserimiz Ordos Müzesi’ne de ilham kaynağı olmuş.

1967…

Solomon R. Guggenheim Müzesi, 1959-New York. Efsane mimar Frank Lloyd Wright’ın eseri 1867 doğumlu bir insanın mesleğinde neden efsane olduğunu açıklıyor.

Eseri daha iyi değerlendirebilmek için bir de içeriden bakın.

Solda; Guangzhou Opera Salonu, 2010-Guangzhou, Çin. Sağda; Galaxy Soho, 2012-Pekin. Bir başka ünlü dekonstrüktivist olan Iraklı kadın mimar Zaha Hadid’in eserleri. 

Kubrick görseydi sanırım burayı bir set olarak kullanabilirdi.

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 5 / 5. Oylama sayısı: 1

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir