1984’den 2022’ye: Karate Kid ve Cobra Kai’nin Karma Karakterli Soundtrack Albümleri

Bunu Paylaşın

Başlığımızda da belirttiğimiz gibi 1984’de hayatımıza giren Karate Kid ve sonraki iki filmin -aslında az bilinen ve Hillary Swank‘ın oynadığı bir üçüncü film de vardır.- dönemlerini yer yer yansıtsa da önemli şekillerde aşan albümlerine, 2018’deki yeniden sahneye konuş olan Cobra Kai dönemlerinin coverlarını eklediğimizde elimizde bu materyale dair çok önemli bir yönün de kaldığı muhakkak.

Biz de bugün daha önce de değindiğimiz materyalin ergen ve aileden, Amerikan ve Japon bu albümlerinden bir dinleti hazırladık sizlere. Umarım güzel bir pazar geçirmenize yardımcı olmuşuzdur. Hemen dinletimize geçelim.

İlk parçamız, ilk filmden, özellikle Bay Miyagi‘nin, İkinci Dünya Savaşı‘nda Almanlara karşı savaşırken “yeniden yerleştirme merkezinde” doğum yapan karısını ve çocuğunu kaybedişini ölümsüzleştiren ve Rocky serisinden tanıdığımız usta kompozitör Bill Conti imzalı Japon tınıları taşıyan olağanüstü teması Training Hard.

Ancak, Karate Kid bir Amerikan filmiydi ve Japon tınısı soundtrack albümde baskın olsa da, turnuva sekansına eşlik eden orijinal şarkı, 1980’lerden bir pop rock şarkısı olan Joe Esposito imzalı You’re The Best‘di. Şarkı ilk başta Rocky 3 için yapılmış ancak teması genç bulununca Karate Kid’e transfer olmuştu.

1986 yapımı ikinci film Miyagi‘nin öğrencisi Daniel ile Japonya’ya gitmesi ile ilgiliydi ve soundtrack de tamamen bu senaryoya göre düzenlenmişti. Farklı tema finalde geldi ve kötü çocuk Chozen ile Daniel’in kapışmasında aslında ilk filmin de final sekansına eşlik eden temanın -bu tema tüm serinin ana temasıdır.- uzak doğu tınıları taşıyan türevi Daniel’s Triumph olarak karşımıza çıktı.

1989’da piyasaya çıkan üçüncü filmin final sekansına eşlik eden ve adrenalini tıpkı eşlik ettiği sahne gibi had safhada yaşatan tema The Final Blow sırada şimdi de; “It’s okay to lose to opponent, must not lose to fear…”

2018’de ilk sezonu yayınlanan Cobra Kai asıl serisinin ana temalarını kullanmanın ve çok kısa sekans arka planları kullanmanın yanında, 80’lerin hit şarkılarına kendine has versiyonlarla dönüş yaptı. İlk parçamız Sirius buna iyi bir örnek.

Bahse konu konsepte bir başka örnek de bizce özellikle 80’lerdeki Bananarama orijinalinden çok daha başarılı olan, Cruel Summer versiyonu oldu.

Sadece Cobra Kai’ye ait ve belli bir uzunluktaki en temel örneği de dizinin son parçası olarak beğeninize sunuyoruz. Aynı zamanda dizinin jenerik teması olan ve 80’lerle günümüzü olağanüstü başarıyla birleştirerek dizinin tüm ruhunu yansıtmayı başaran; It’s Karate Time.

Fakat son temamız o değil… Elbette dizide de kullanılan ancak biraz önce tüm materyalin ana teması olduğunu belirttiğimiz, yine Bill Conti imzalı Daniel’s Moment Of Truth ile veda ediyoruz sizlere… Tekrar, güzel bir pazar geçirmeniz dileğiyle, hoşça kalın.

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 0 / 5. Oylama sayısı: 0

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir