Çağdaş Kompozitörler Serisi-8: Baba Oğul Salt Müziğin Arayışında Elektronik Devrim: Maurice Jarre ve Jean Michel Jarre

Bunu Paylaşın

Bugün, kendi alanlarında önemli yer tutan bir baba oğul maestroyu ve örnek temalarını tanıtacağız sizlere; Maurice Jarre ve Jean Michel Jarre… Dinletimizin can alıcı noktası 1924 doğumlu baba ile 1948 doğumlu oğulun 1980’lerin ortasından sonra giderek ivmelenen bir şekilde kesişen yolları olacak.

Maurice Jarre

Maurice Jarre ile başlayalım. Bol ödüllü bestecinin Oscar’a ilk olarak uzandığı soundtrack albüm bir başka efsanenin yani David Lean‘in yönettiği Lawrence Of Arabia/Arabistanlı Lawrence olmuştu.

1966’da Jarre ve Lean’in ortak çalışmaları besteciye ikinci Oscar ödülünü kazandırtır; Doctor Zhivago / Doktor Jivago. Jarre çöl esintilerini tundra ve karla değiştirmiş, yapımı olması gerektiği gibi donatmıştır.

1976 Jarre tekrar çöle döner. Bu sefer daha dinamik ve orkestradan çok çevrenin etkili olduğu bir soundtrack albüm tasarlar, her ne kadar Oscar’ı John Williams‘ın Star Wars soundtrack albümüne kaptırsa da, coğrafyamızda efsane olan bir iş çıkmıştır ortaya; The Message/Çağrı‘dan bahsediyoruz.

1984’e geldiğimizde David Lean Maurice Jarre ortaklığı üçüncü Oscar‘ını getirir sanatçının; A Passage To India / Hindisan’a Yolculuk. İkili doğuya yaptıkları yolculukların sonuna gelmiş görünmektedirler, bu temalar da egzotik temalar olarak devrini kapatmış olurlar.

1988’e gelindiğinde anlaşılır ki, Jarre sadece doğudaki geisini değil orkestra ile olan yolculuğunu da bitirmektedir. Elektronik müziğe -muhtemelen oğlu- ile geçiş yapmaya başlayan maestro, yapımların karakterine uygun temalar geleneğini sürdürmekte ancak mediumunu değiştirmiş görünmektedir. İlk örnek; Gorillas in the Mist olur. Altın Küre ödüllü çalışmayı dinleyelim…

1989, En İyi Orijinal Senaryo Ödülünü kazanmakla kalmayan gişeyi de alt üst eden bir filmle gelir Maurice Jarre için; Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği. Sanatçıya BAFTA En İyi Film Müziği Ödülü’nü kazandırtan soundtrack albüm Jarre’ın elektronik müzik yolculuğunun zirve noktasını da temsil eder.

Jean Michel Jarre

Burada bayrağı oğul Jarre’a yani Jean Michel Jarre’a geçiriyoruz. Elektronik müzik devriminin baba figürü sayılabilecek Jarre, sadece bu özelliği ile değil bir stadyum insanı müzikleri ile olduğu kadar müziğin teknolojik yanını yansıtan ışık şovları ile de büyülerdi. 1976 tarihli efsane melodi ile başlıyoruz; Oxygene I

Jarre’ın efsane serisi Oxygene’in ikincisi ile hız kesmeden devam ediyoruz. Dinledikçe sizler de hatırlayacaksınız. Karşınızda; Oxygene II

Jarre elektronik müziği, komplike ama bir o kadar da eğlenceli kullanımları ile de bilinen bir müzisyen, Popcorn bunun önemli örneklerinden biri…

Son temamız Jean Michel Jarre’ın stadyumlarda gösterdiği performanslarla bilinen ünlü parçası Rendez-Vous 4 oluyor. Bugün baba ve oğul ile ilgili uzun soluklu bir dinleti sunduk sizlere. Umarım beğenirsiniz. Esen kalın.

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 0 / 5. Oylama sayısı: 0

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir