Bugün, fantastik edebiyatın ideal, kapasiteli ve bazı versiyonlarda çok çok tehlikeli olabilecek, başat bir karakterine çeviriyoruz dikkatimizi; Elfler.
Daha çok Norsk mitolojisinin bir unsuru olarak ve temelde ormanlarda yaşayan bir tür olarak ortaya çıkmış bu yaratıkların, edebiyat dünyası ya da daha doğru bir ifadeyle medyaya kazandırılması efsane yazar J.R.R.Tolkien tarafından oldu.
Ondan sonra da özellikle beyaz perde ve daha sonra oyun dünyasının yükselişi ile grafik gerçeklikler olarak hayatımıza girdiler. Biz de bugün bu “grafiklerden” bir seçki sunacağız sizlere.
Keyifli bir gezinti olması dileği ile…
İlk görselimiz, elflerin henüz mitolojik yaratıklar olarak değerlendirildiği 19.yüzyıl Avrupası’ndan geliyor. İskandinav ressam Nils Blommer‘in 1850 tarihli tablosu Meadow Elves/Çayır Elfleri.
Fazla oyalanmadan Tolkien’in The Hobbit kitabına geçiyoruz. Kral Thranduil. Legolas’ın babasını, kitabın ruhu ve tarihine uygun bir şekilde, temsili bir görselle ele alıyoruz.
Yüzüklerin Efendisi‘ne geçelim şimdi de. Filmlerde gösterilmeyen, ve gerçekten de kitapta da sadece bir kez boy gösteren bir elf ile başlayalım. Bu elf ve temsili resmi, aynı zamanda kitaba dair de bir temsil olsun; Frodo‘yu Nazgul‘un elinden kurtaran yüksek elf Glorfindel…
Ve filmin başat elfleri; Legolas, Thranduil -Hobbit’te sinematik görselinden kaçındığımız karakter kaderin cilvesi ile kendine bu görselde yer buluyor-, Elrond, Galadriel ve Arwen.
Bir başka temsili görsel de Silmarillion’dan gelsin. Tolkien evreninin kurucu kitabı olmakla birlikte, yazım sırası olarak sonra geldiği için biz de şimdi değiniyoruz esere. Noldor Kralı Finwe‘nin oğulları var sırada; kralın ilk eşinden olan asi ve dehasıyla silmarilleri yapan Feanor, onu dengelemeye çalışan ve dengeli baba bir kardeşi Fingolfin -onun da Morgoth’un karşısına çıkışı efsanedir.- ve onunla anne baba bir kardeşi olan ve Galadriel’in de babası, kendisine özgü Finarfin.

Yüzüklerin Efendisi’nin elflerine, bu kuğu misali canlıların savaş kapasitesine dair bir temsille veda ediyoruz. Battle Of Dagorlad/ Dagorlad Savaşı; Sauron‘un yüzüğü kaybettiği savaş…
Şimdi bir başka fantastik evrene geçiyoruz; Warcraft… Video oyunlarından, kitaplara ve şimdi de filmlere kadar uzanan evrenden birkaç temsile göz atalım. İlk olarak bir oyun görseli. Eski ama köklü; elf okçusu.
Warcraft 3‘le birlikte hayatımıza giren bir elf türü var sırada şimdi de; Night Elves/Gece Elfleri.
Bir başka yeni elf türü şimdi de, Blood Elves/Kan Elfleri. Ve büyü güçlerini geri almak için savaşan prensleri; Kael’thas…
Ve Frozen Throne/Buz Tahtı için mücadele eden bir başkası; Illidan Stormrage…
WoW/World Of Warcraft‘ın süper anti kahramanı ile veda ediyoruz evrene; Sylvanas Windrunner.
Şimdi tekrar edebiyat dünyasına dönelim ve R.A.Salvatore‘nin kült kahramanına dair bir temsil paylaşalım. Drizzt Do’Urden. Drizzt bir Drow yani Kara Elf’tir. Yeraltı dünyasının sofistike katilleri olan bu türün, ihanet merkezli medeniyetine isyan eder ve belki de en iyi savaşçısı olduğu bu toplumun yerine kalbini yer yüzünde iyilik yapmaya adar.

Sırada anti örnekler var. İlk olarak bir görsel değil ama bir fantastik edebiyat dehası olan Terry Pratchett‘tan bir alıntı paylaşalım. Disc World/Disk Dünya‘dan aldığımız bu metin, üstadın mizahi üslubunun derinlikli bir yansıması aynı zamanda…
Bir başka anti elf tasviri de Dragon Age serisinden gelsin. Bioware‘in fantazi serisinde de bir çok elf olmakla birlikte temel ayraç, elflerin gettolarda yaşayan ve eski ihtişamlarını kaybetmiş bir tür olarak resmedilmesiydi.

Ancak ormanlarda yaşayan v elfleri eski ihtişamına, insanlar aleyhine de olsa döndürmek isteyen elfler de vardır. Solas veya Dread Wolf;. İyi veya kötü demek zor ancak evren için pivotal bir gizem…
Son dönemde fantastik evreni neredeyse domine eden bir başka materyalde de Elfler tıpkı halefleri gibi temsil ediliyorlardı. The Witcher‘dan bahsediyoruz. Scoia’tael/Sincaplar olarak anılan non-human/İnssan dışı türlerin isyanının bayraktarlığını yapan elflere Iorveth ile başlayalım.
Witcher evreninin “füme” atmosferinden bir Scoia’tael temsili daha… Yine, pek elflik bir hareket gibi gelmiyor ama öyle…
Anti elflere, son olarak Warhammer serisinden bir örnek verelim. Ve konu hakkında son sözümüzü söyleyelim… Temelde, elflerin idealliğinin bilinçaltındaki gücü ile gizemlerinin çatışmasından doğan bir ayrım olarak Dark Elves/High Elves konsepti ortaya çıkmıştır. Bu, bugünkü son fantastik Dark Elf’imiz.
Ama son Dark Elf değil… Sinema dünyasından, daha özel olarak Marvel Sinematik evreninden Dark/Karanlık Elflerle tüm bu yolculuğumuzun sonuna geliyoruz. Bilim kurguda da elf olur mu diyenler için gelsin; Marvel evreninin Dark/Karanlık Elfleri.
Hoşça kalın.
İlginizi Çekebilir
Görsel Galeri: 21.Yüzyılın Yeni Medyumunun Ye...
Bilimkurgu Evrenlerinin Mega Yapısı - Uzay Ge...
Görsel Galeri: 21.Yüzyılın Yeni Medyumunun Ye...

Merhaba, ben Murat B.Sarı. Eğer sitemizi ilk döneminde takip ettiyseniz beni “Yarıaydın” olarak hatırlayabilirsiniz. Aslında bu rumuz hakkımda oldukça açıklayıcı denilebilir. Yani şu evrendeki bilginin ne kadarına hakim olabilir ki insan? Günümüz dünyasında “T” insan olmak makbul ve ben uzmanlığımın sanata dair herşey hakkında olmasını yeğliyorum. Umarım bunu birlikte başarırız. Yeni maceralarda görüşmek dileğiyle…