Fantastik Edebiyatın Ana Karakterleri-7 ve Final; Emektarlar

Bunu Paylaşın

Bugün, neredeyse iki yıl önce, 2020 yılının 10 Aralık günü Ejderhalar teması ile başladığımız Fantastik Edebiyatın Ana Karakterleri dosyamızı nihayete erdiriyoruz. Temamızın son konukları ise; emektarlar yani çoğunlukla teker teker bazı fantastik evrenlerde görülen veya ana evrenlerde daha figüratif rollerde bulunan karakterler.

İlk önce birçok fantastik evrende bulunan ve birbirinin karşılığı olan iki karakterle başlayalım. Warlock‘lar ve Paladin‘ler. Birbirinin genelde zıttı olan bu iki figür esasen özellikle iyi veya kötü olmak zorunda değildir. Aralarındaki fark bir niyet farkından ziyade uyguladıkları yöntemlerin kurallı veya kuralsız olmasına bağlıdır.

Uther The Lightbringer; Warcraft evreninin bu efsane Paladin’inin elindeki kitap sınıfını açıklar. Büyüleri kutsal bir yemin ve kitaba bağlı büyücü savaşçılardır Paladinler.
Dungeons & Dragons evreninden bir Warlock. Güçlerini sınırsız kaynaklardan kullanan karakterin, bu sebeple kötülüğe kayabilecek doğası yukarıdaki gibi resmedilmiş.

Sıradaki karakterimiz biraz kafasız ve karaktersiz resmedilen ve esasen de -yakın zamanlara kadar- böyle tanınan ancak en azından karşımızda bulunmadığı sürece sevimli bile kabul edilebilen bir yaratıktır. Troll’ler. Troller fantastik evrenlerde ve hatta aynı materyal içinde bile tür tür oldukları için biz aklımızda kalan bir versiyon olarak The Lord Of The Rings/Yüzüklerin Efendisi evreninden savaşçı bir troll figürü ile başlayacağız.

Aragorn‘un karşısındaki bu trollü görünce, sevimli sıfatını geri almakta beis görmüyoruz…

Bununla birlikte WoW, daha önce “kafasız” göstermediği ancak bir karakter olarak da yansıtmadığı trollere yani Zandalari Troll‘lerine yeni bir boyut kattı.

Zekhan, World of Warcraft: Battle for Azeroth‘un bu sevilen karakteri talihsiz soyuna inat kendisine bir yol çizmeyi başararak sadece kendisinin değil sınıfının da kaderini değiştiriyor.

Cüsseli emektarlardan devam edelim dilerseniz. Yine Warcraft evreninde kitlelere mal olan ancak aslında batı mitolojisinde var olan bataklık canavarı Ogre’ler var sırada.

Sürpriz… Shrek de bir Ogre’dir. Farklı görsel temsiller için, milenyumun başındaki bir oyun içi Ogre görseli ile yan yana…

Dümeni biraz ortak sınıf ve karakterlerden, bir materyale özel ancak materyalin ağırlığı ile popüler olan iki karaktere çevirelim dilerseniz. Elder Scrolls evreninin birbiriyle uğraşmadan duramayan ırkları Khajiit ve Argonian.

Soldaki Argonian bir sürüngen olup sağdaki Khajiit göründüğü üzere bir kedigildir. Oyun esnasında böyle barış içinde yan yana geldikleri pek görülmeyen bu sınıflar savaştan ziyade sürekli bir atışma halindedirler.

Bir başka oyun dünyasına geçelim şimdi de, Dragon Age… İskandinav ırklarını temsil eden güçlü Qunari’leri hayatımıza sokan seri her ne kadar ilk başlığında ırkı boynuzsuz düşünse de daha sonra eklediği Wagner miğferlerivari boynuzları ile kült bir ırk sahneye koymuş oldu.

Arishok… Bir Qunari arama ekibinin başındaki bu karakter, ikinci oyunun ikinci yarısında sabrını kaybedip Kirkwall bürokrasisini yok edince oyunun fragmanındaki çatışma sahnesine sebep olmuştu.

Aynı oyunla devam edelim ancak bu sefer bir ırk değil sınıfa gidelim. Templarlar/Seeker’lar. Templar veya Seeker’lar bir tür dini savaş tarikatı olup, yasa dışı büyücülerle çatışan büyü bozuculardır. Örneğimizi coşkulu bir andan seçtik.

Cassandra, Coryphius’a karşı…

Bir başka sınıftan devam edelim, Druid’ler. Doğa ile iç içe yaşayan ve güçlerini doğadan alan bu büyücüler, özellikle Gal ve antik Britanya mitolojisinden alırlar kökenlerini.

Mousesack/Fareçuval, Witcher evreninin Druid büyücüsü ve politik danışmanı.

Sondan bir önceki karakterimiz, daha önce sayısız temsil örneği bulunan ve bizim de bu sebeple, bu zor tanımlanır türü birbirinden tamamen farklı iki örneği ile anacağımız zengin bir karakter, Peri’ler. Özellikle İrlanda mitolojisinde kurnaz ve yaramaz olarak resmedilen bu büyülü yaratıklar, bazen uçan minik yaratıklar bazen minik goblinler bazen de güzel genç kızlar olarak kendilerini gösterirler.

Tinkerbell, Peter Pan‘ın minik ve platonik aşığı, 1991 yılı yapımı Hook filminde ünlü aktris Julia Roberts tarafından canlandırılmıştı.
Türün sınırlarının belirlenmesindeki zorluğu temsil eden efsane Harry Potter karakteri Dobby, J.K.Rowling tarafından ev elfi olarak formatlanmıştı.

Son karakterimiz yerli bir eserden geliyor. Bu, aynı zamanda galerimizin başında da belirttiğimiz gibi bu serimizin de son karakteri olacak. Barış Müstecaplıoğlu‘nun aynı zamanda Türkiye’nin de ilk fantastik kitap serisi olan 2002 yılında ilk kitabı yayınlanan serisi Perg Efsaneleri‘ne gidiyoruz. Karakterimiz de, kitaba özgü bir ırk olan Prom…

Diyar’da küçümsenen bu ırk gerçekten de pek bilge olmasa da bir üyeleri yani Nume, efsane yayı ile kitapta ağırlıklı bir yer tutuyordu.

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 5 / 5. Oylama sayısı: 1

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir