Konuk Yazar M.S.T’den Resimli Bir İnceleme: Gelecek Geldi Sayılır…

Bunu Paylaşın

Birçok kişiye göre -ki buna ben de dahilim- gelmiş geçmiş en iyi filmlerden olan Geleceğe Dönüş için özel bir dosya hazırladık bugün… Yapımcıların beklentisinin aksine ilk film başarılı olunca filmin devamının çekilmesine karar verilmiş ve “parasını çıkarsa yeter” denilerek çekilen bir filmden sinema tarihine geçen bir üçleme çıkıvermişti. Üçlemenin ikinci filminde kahramanlarımızın gittiği geleceği geçtik…

Filmde Marty, Dr. Brown yanlarına Jennifer’ı da alarak 21 Ekim 2015’e gidip Marty ve Jennifer’ın çocuklarını yaşayacağı bir beladan kurtarmaya çalışıyorlardı. Bu yazıda da otuz yıl önce bugün için nasıl bir dünya tahmin edilmiş ona bakacağız. Aslında filmin yönetmeni geleceğe dair tahminlerin asla tutmayacağını düşündüğünden bir gelecek filmi yapmaya çok da sıcak bakmıyormuş. Bakalım bu endişelerinde haklı mıymış?..

İlk olarak, geleceğe dair filmlerin olmazsa olmazı uçan arabalar ve tabi ona özel hava yolları. Maalesef uçan arabalar hala insanoğlunun hayallerini süslüyor. Gerçi bu konsepte uygun kanatlı arabalar üzerinde çalışmalar yok değil. Ancak filmdeki gibi gelişmiş bir uçuş sistemi ve yol ağı henüz bir hayal.

Arabalara dair tek tahmin uçmaları değil tabii ki, tasarımları da aşağıda gördüğünüz şekilde düşünülmüş. İlginç olan şu ki bugün de geleceğin otomobilleri çoğunlukla buradaki gibi tekerlekleri görünmeyen, ızgaraları, farları vs. belli olmayan kapalı kutu şeklinde çiziliyor. Ancak gerçekte araba tasarımının farklı bir yöne doğru geliştiği çok açık.

Uçacağı düşünülen tek şey arabalar değilmiş, kaykaylar da uçar denmiş. Ancak hava üzerinde hareket etmek hala pek güvenli değil.

Pepsi’nin gelişimi de filmdeki gibi olmamış.

2015 yılında birçok şeyi makinelerin yapacağı düşünülmüş: Lokantada siparişinizi alan makineler, arabanızın bakımını yapan makineler, köpeğinizi gezdiren makineler… Ancak bugün makinelerle yapabildiğimiz en iyi şey bir otomattan içecek almak, ya da biletmatikten bilet yüklemek.

Fırına koyduğumuz küçük bir pizzanın birkaç saniyede pişip büyümesi… Maalesef hazır gıda sektörü de bu kadar gelişmedi.

Dirsek yerlerindeki körükler sayesinde büyüyüp küçülebilen giysiler. Yapılmış olsaydı, “iki beden büyük alayım seneye de giyerim” derdine son verebilirdi. Ayrıca ıslanınca kendini kurutabiliyor da…

Takım elbise için de ilginç bir konsept düşünülmüş: Çifte kravat. Sanırım bunun gerçekleşmemesi daha iyi olmuş.

Son örneğimiz de olumlu olsun: Kendi bağcığını sıkan ayakkabılar. Nike, filmde de Nike marka bir ayakkabıda gösterilen ayakkabıyı otomatik bağlama sisteminin 2010 yılında patentini aldı. Henüz üretiminin yapıldığına dair bir gelişme olmasa da hala söylentiler dolaşıyor.

Gördüğümüz gibi filmde çizilen 2015 yılı bugünkü dünyaya benzemiyor. Peki, bunun bir önemi var mı, tabii ki hayır. Çünkü Geleceğe Dönüş, hayranları için alternatif bir zaman ve biz 2020 yılına erişsek bile, Geleceğe Dönüş’teki 2015 bizim için hep gelecek olarak kalacak…

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 5 / 5. Oylama sayısı: 1

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir