Oyun dünyasının, bir başka deyişle sanal dünyaların, teknolojik gelişime paralel gelişmesi ile sınırları zorladığı bir başka alana göz atacağız bugün; fragmanlar…
Her ne kadar, gelmiş geçmiş en iyi fragmanları hazırlamak çoğunlukla subjektif ve elbette ki imkansız bir iddia olsa da, teknolojik anlamda yetkin fragmanların özellikle son on yıla yayılmış olması dolayısıyla çok da absürd bir çaba sayılmaz. Seçtiğimiz fragmanların; live action, sinematik fragmanlar, oyun içi sinematikleri ve son zamanlarda gördüğümüz bir tür olan intro sinematiklerini dışarıda bırakması nedeniyle de objektif beğeniye bir tık daha yaklaştığını da ayrıca ümit ediyoruz.
Kimi zaman oynanışı veya motorunu, kimi zamansa senaryoyu önceleyen fragmanlarımızı keyifle izlemeniz dileğiyle…
20- Age Of Empires II: Age Of Kings (1999): Her ne kadar görüntü kalitesi olarak listede negatif anlamda ayrışsa da, müziği ve dönemin fragmanlarından farklı olarak senaryoya dair sinemasal bir konsepti konu alması sebebiyle dönemdaşlarının arasından sıyrılan bu çok popüler fragmanla başlıyoruz listemize.
19-Dead Space (2008): Korku türünün oyun dünyasındaki bu başat temsilcisinin fragmanını listemize almamızın sebebi, görsel olarak döneminin ilerisinde olmasının yanı sıra, oyunun arka planındaki aşk temasını, kedisine ayrılan kısa sürede çok iyi temsil edebilmesi.
18-Red Dead Redemption 2 (2018): Rockstar’ın western macerasının fragmanı aslında oyunun senaryosuna dair standart bir tanıtım olmaktan çok ileri gitmese de, oyun motorunun sunduğu son derece gerçekçi ama aynı zamanda pastoral ambians, fragmanı listemize sokuyor.
17-Far Cry 6 (2021): Ubisoft’un belki de en istikrarlı markasının son halkası, bir kısa film tadında yaptığı tanıtımında, oyunun siyasi arka planını o kadar başarılı veriyor ki, bize de kendisine listemizde yer vermekten başka seçenek bırakmıyor.
16-Mass Effect: Andromeda (2017): Sadece, kendine ait hayran kitlesini hayal kırıklığına uğratan oyunun kaderini hak etmediğini düşünenlerden biri olduğum için değil, fragmanın kreşendo ve climax temposunun, Rag’n’Bone Man‘ın yakın dönemin hit parçalarından Human‘ın temposuyla olağanüstü başarılı şekilde örtüşmesinden dolayı listemize alıyoruz oyunun fragmanını.
15-Assassin’s Creed Revelations (2011): Assassin’s Creed serisi fragmanları, her daim dönemine göre yüksek kaliteli çözünürlükle karşımıza çıkan ve oyunun oynanış detayları ile ortamlarını -senaryolarını değil- son derece iyi temsil eden fragmanlar olarak göze çarparlar. Listemizdeki versiyon ise sadece serinin değil, medyumun fragman kimliğini değiştiren, küçük ölçekli, yüksek yoğunluklu ve bağımsız soundtrackli bir fragman olarak benzerlerinden ayrılıyor. İzliyoruz…
14-Cyberpunk 2077 (2020) -Teaser-: Listemizdeki tek teaser -öncül- fragman olan bu sinematik, 2013 yılında yani oyunun piyasa sürülmesinden tam yedi yıl önce öyle ses getirdi ve içeriği temsili ile ürünü kitlelere o kadar benimsetti ki, bugün -her ne kadar ciddi glitch ve bug sorunları yaşasa da- cyberpunk türünün başat temsilcisi olan oyunun popülaritesinde Witcher 3 kadar payı vardır desek yanlış olmaz. Ve o duygusallık tabi…
13-Batman: Arkham Origins (2013): Aslında oyunun senaryosu ve türüne dair oldukça başarılı ancak yer yer standart denilebilecek bir fragman olsa da, belki sinema dünyasının yakalayamadığı ancak Amerikan piyasasında süper yetenekleri olmayan bu çok popüler kahramanın nasıl bu prestije ulaştığını açıklayan havayı yansıttığı için beğeninize sunuyoruz kendisini. Alfa Batman iş başında!..
12- The Elder Scrolls V: Skyrim (2011): Fus Ro Dah! 2020 yılında kaybettiğimiz usta aktör Max Von Sydow‘un mükemmel seslendirmesi ve olağanüstü soundtracki ile Dovahkiin‘in bir türdaşı ile savaşını sunuyoruz sizlere şimdi. Bu arada unutmadan, oyun motoru ve ortamı ile ilgili görseller de bonus…
11-Dragon Age: Origins (2009): Bioware‘in fantastik dünyalardaki temsilcisinin oyun dünyasında yeni yeni görülen bir akımın ilk örneklerinden olmak üzere birden fazla fragmanı vardı. Ancak Sacred Ashes/Kutsal Küller fragmanı, karakterleri ve oyunun oynama esaslarını tanıtmak üzerine yoğunlaştığı için biz de bu versiyonu seçtik. Bomba gibi bir savaşa hazır olun.
10- Mass Effect 3 (2012): İlk 10’a, efsane serinin finalinin fragmanı ile giriyoruz. Üçlemenin son halkası, pek çok açıdan duygusal bir kopuşu temsil ettiği için fragmandaki duygusal tonu ile listemize giren fragma,n oyunun finaline dair verdiği ipuçları ile de ürünü olabilecek en yüksek düzeyde temsil ediyor, Clint Mansell‘in piyanosuyla başlayan sessizlik, Protectors Of The Earth ile fırtınaya dönüşüyor. “This is it, isn’t it?“
9-Bioshock Infinite (2013): Bu fragmanın listemizdeki yeri belki, onu buraya seçen bizler için bile bir tık yüksek olabilir. Bir başka deyişle oyunu oynamayan kesimler için, çizgi filme benzeyen sanatsal tasarımı ve Nico Vega‘nın Fury Oh Fury‘sinin ezgisi dışında göze çarpan bir özelliği olmayabilir. Ancak Booker ve Elizabeth arasındaki ilişkiyi bilenler için çok özel bir fragmandır bu…
8-Starcraft II: Legacy Of The Void (2015): Üç başlıktan oluşan Starcraft II‘nin, oyunun son halkası olup Protoss ırkının perspektifinden oynanan bu versiyonuna ait fragman, sadece gezegenlerini geri almaya çalışan Protoss’ların duygusal durumunu anlatmakla veya oyuncuya biraz yanlış da olsa ümit vermekle kalmıyor, oyunun oynanış konseptine dair detayları ile de materyale hakim olanların gönüllerini fethediyordu. Kurulumundan bir buçuk dakika sonra ortaya çıkan bir pylon’un ışınladığı birliklerin ambiansı kolay etkisinden kurtulunabilir bir adrenalin fırtınası değildi kısaca…
7-Gears of War (2006): Listemizde, kayda değer şekilde eski ve kısa olan bu fragmanın görece yüksek yerini açıklamak için getirebileceğimiz temel açıklama, dönemindeki popülaritesi olsa da, oyunu temsil eden sürekli bir çatışmayı Mad World‘un dingin melodisi ile izlemenin olağanüstü etkisini de yok sayamayız.
6-Deus Ex: Human Revolution (2011): Rembrandt, İkarus, transhumanizm ve 2027 Detroit’i ile bir aile dramasını son derece başarılı şekilde birleştiren ve materyalin derinine inen bu fragmanın cyberpunk beatleri ile bezeli melodisi eğer sizin için yeteri değilse, döneminin ilerisindeki grafikleri ve konseptlerini öne sürerek sizi ikna etmek için ısrar ederiz. Yine de fragmanın ve oyunun en azından popülarite bazında Cyberpunk 2077‘den geri kalmasının sebeplerinden biri olarak görsel kimliğinin sarı ağırlığını da belirtmekte fayda var. Cyberpunk, mor ve fuşya bir dünyadır çünkü. Veya distopyalardan daha depresif görüneni de diyebiliriz sıradaki oyun ve fragman için.
5-World of Warcraft: Battle for Azeroth (2018): WoW, daha önce de sitemizde yer verdiğimiz fenomenlerden olan oyun, kişisel favorim diyemesem de etkisine yakışan görsel kimliğini inkar edemem. İşte aynı sebepten dolayı, oyunun, adrenalin yüklü ve ancak oyuncularının anlayabileceği daha realist ayrıntıları ile izleyiciyi etkisi altına alan fragmanını es geçmek olmaz. Bir auranın çatısı altında ayağa kalkmak temasının en iyi örneklerinden biri şimdi karşınızda.
4-The Witcher: Wild Hunt (2015): Üçüncü başlığına kadar, daha dar bir çevrede ancak kült seviyesinde değerlendirilen materyalin oyun dünyasını kasıp kavuran bu başlığı için birden çok fragman yapılmış olsa ve özellikle “A Night To Remember” fragmanı da son derece yüksek bir hayran kitlesine sahip olsa da, hem kişisel olarak oradaki vampire -Bruxa da olabilir- acıdığım için, hem de ve esas etken olarak, kitabın ünlü monoloğu “lesser evil/ehven-i şer” bu fragmanda yer aldığı için “Killing Monsters” başlığını seçtim sizin için. Oyunun oynanış konseptleri neyse de, Geralt‘ın mutant hızının temsilini de keyifle izleyeceğinizi umuyoruz.
3- Starcraft II: Wings Of Liberty (2010): Evet, listemizde geri sayım başladı. Üç numaradayız ve tekrar Starcraft‘a dönüyoruz. İkinci oyunun ilk bölümü yani olaylara insanlar ve özelde Jim Raynor açısından baktığımız bu versiyonun fragmanı Ghosts Of The Past, ilk oyundan on beş yıl sonra çıkan ikinci oyunu ilkine usta işi bir şekilde bağlamakla kalmıyor, Jim-Kerrigan aşkının canlandırdığı bir direnişi de mükemmel ezgiler eşliğinde önümüze koyuyordu. Kısaca, fragmanı özel kılan şey oyuncuyu o evrene dönmek için sabırsızlandırmasıydı. Üç numarada izliyoruz…
2-Cyberpunk 2077 (2020): İki numarada, özellikle geçen sene, önce beklentiyle ve sonra teknik sorunlarıyla oyun dünyasını domine eden mega başlık Cyberpunk 2077 var. Görsel doyuruculuk ve mükemmel cyberpunk temsilinin yanı sıra, duygusal altyapısının sağlamlığı ile de etkileyici olan fragmanın eksi yönleri de yok değil! Yine de Keanu Reeves‘i de açık eden fragmanın, oyuncuyu gerçeğe bu kadar yakın bir alternatif evrene götürebilmesi kesin bir başarı. Son olarak daha önce bahsettiğimiz bir noktayı ifade edelim; bir distopyayı görsel olarak güzel tasvir etmek, easen görsel öğeler olan fragmanlar için kesin bir zafer olsa gerek…
1-Dead Island (2011): Belki belli noktalarda popülariteye yenildiğimizi düşünen okuyucularımızı objektifliğimize inandıracak “bir numaramızın” adını tekrar etmek istiyorum; Dead Island. “Cennette zombi istilası” konulu oyunun fragmanının zamanı geri saran yapısı çok özel olsa da, melodisi kayda değer dinginliği ile izleyiciyi etkilese de, zombilerin ses efektleri oyuncuyu irkiltse de, bir babanın kurtarmaya çalıştığı ailesi için verdiği ümitsiz mücadelenin duygusal ağırlığının yanında bu öğelerin hiçbir önemi yok denilebilir. Fragmanın, bir baba olan bu satırların yazarı üzerindeki etkisini de inkar etmek dürüstlüğe sığmaz… Umarım güzel bir yolculuk olmuştur diyerek sizlere veda ediyoruz. Hoşça kalın.
İlginizi Çekebilir
Mount & Blade 2: Bannerlord Erken Erişim İnce...
Özel Bir Yazı 2 – Tüm Zamanların En İyi 30 Bi...
2022'de Oyun Dünyasını Çalkalayacak 15 Oyun -...
Görsel Galeri: 21.Yüzyılın Yeni Medyumunun Ye...
Oyun Dünyası’nın Klasikleri 5: Dragon Age
Oyun, Cosplay Ve Müzik
Merhaba, ben Murat B.Sarı. Eğer sitemizi ilk döneminde takip ettiyseniz beni “Yarıaydın” olarak hatırlayabilirsiniz. Aslında bu rumuz hakkımda oldukça açıklayıcı denilebilir. Yani şu evrendeki bilginin ne kadarına hakim olabilir ki insan? Günümüz dünyasında “T” insan olmak makbul ve ben uzmanlığımın sanata dair herşey hakkında olmasını yeğliyorum. Umarım bunu birlikte başarırız. Yeni maceralarda görüşmek dileğiyle…