Bilimkurgu Evrenlerinin Mega Yapısı – Uzay Gemisi 1: Uzay İstasyonları

Bunu Paylaşın

Uzay Gemisi; uzaya dair her bilimkurgu eserinde kendini gösteren fenomen olgu… Bazen uzay istasyonları, bazen devasa bayrak gemileri, bazen bir kahramanlar takımına ev sahipliği yapan bir ev, bazen de sadece savaş için imal edilmiş acar araçlar olarak çıkarlar karşımıza.

Bu gemilerin en önemli özelliği ise bir “isimlerinin” dolayısıyla bir karakterlerinin olmasıdır. Biz de bu fenomenlere dair tasarımlarını öne çıkaracak bir resim galerisi serisi hazırlamaya karar verdik. En büyükten en küçüğe doğru gideceğimiz seride, gemilere dair küçük notlar halinde bilgiler de vereceğiz.

Açılışı Uzay İstasyonları ile yapıyoruz. Keyifli bir gezinti olması dileğiyle…

Açılışı, bilimkurgunun en büyük markası Star Wars/Yıldız Savaşları ile yapalım. Death Star/Ölüm Yıldızı. Bir gezegeni bile tek bir atışla yok edebilecek silah/istasyonun hasar görmeden önceki hali.

Ve hasar görüp onarıldıktan sonraki hali… Bu sefer ki hasar ölümcül olacak istasyon tamamen yok edilecektir.

Star Wars’a Cloud City/Bulut Şehri ile veda ediyoruz. Lando Carlissian‘ın şehri, evrende vicdana dair bir yer tutacaktır her zaman.

Babylon 5; ülkemizde nispeten az tanınan eserin aynı isimli istasyonu aslında bir alegoriydi ve bu yüzden yetişkin izleyici için ilgi çekiciydi.

Ragnar Anchorage/Ragnar Limanı. Battlestar Galactica’nın, koloni savaş gemilerine sığınak olan devasa askeri istasyonu.

Star Wars’ın en büyük rakibi ve tüm uzay operasının belki de başlangıcı olan Star Trek/Uzay Yolu‘na geçiyoruz şimdi de; Deep Space Nine/Derin Uzay istasyonu.

Bir başka Star Trek fenomeni, The Borg Cube/Borg Küpü. İstilacı cyborg ırkın mottosu, evreninde çok popülerdir. Resistance is Futile.

Bir bilgisayar oyununa geçelim şimdi de; Mass Effect ve mega uzay şehri Citadel. Beş kollu bu şehir on milyonlarca canlıya ev sahipliği yapıyordu.

Kollardan birine yakından bakalım…

Oyuna, dev bir asteroid madeni olmakla birlikte Galaksi’nin suç merkezi Omega İstasyonu ile veda edelim.

Tekrar bir sinema filmine dönelim. Elysium/Cennet filminin aynı adı taşıyan uzay şehri. Birkaç yıl sonra daha derin bir içerikle Interstellar’da karşımıza çıkacak bu “Hale” bilimsel konsept, her ne kadar alt mesajı ile anlamlı olsa da barındırdığı gereğinden fazla Hollywood esintisi sebebiyle kalıcı olamadı.

Elysium’un halkalarından biri; gerçekten de cennet gibi.

Ender’s Game; ödül canavarı bu bilimkurgu serisinin, Savaş Okulu/Battle School.

Interstellar‘dan bahsetmiştik. Cooper İstasyonu; insanlığın yeni evi.

Yeni ev, yeni perspektif, yeni algı.

Ve finalimiz; International Space Station/Uluslararası Uzay Üssü. İnsanlığın uzaydaki belki ilkel ama gururlu istasyonu ile veda ediyoruz sizlere. Hoşça kalın.

Yazıyı beğendiniz mi?

Ortalama puan 5 / 5. Oylama sayısı: 3

Bunu oylayan ilk kişi olun

RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
YouTube
Instagram

Cevap Yaz

Oturum aç:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir