Diziler konusunda bir atılımda bulunduğumuz bugünlerde bir başka yapımla karşınızdayız; Cobra Kai… Öncelikle belirtelim, bugün Netflix kütüphanesinde de olan dizi aslında Youtube Originals‘de hayata gözlerini açmıştı. Sonra da ekleyelim, makale spoiler içerir.
1984’de beyazperdede boy gösteren ve hem spor hem ergen filmleri kategorisinde bir efsane olan Karate Kid’in yaklaşık otuz yıl aradan sonra çekilen “spin off”u sınıfındaki dizi, nostaljik öğeleri ve çok derin olmamakla birlikte doğru mesajları ile büyükler için olduğu kadar, depoladığı adrenalin ve geleceğe dair aşıladığı umutla da ergenlerin de ilgisini çekmeyi başardı.
Aslında, proje bir süredir yapım şirketlerinin masasındaydı. Örneğin 2007 yılında William Zabka‘nın -dizinin iki başrol oyuncusundan biri olan Johnny Lawrence’ı canlandıran aktör- çektiği aşağıdaki klibe bir göz atalım. Bu arada belirtelim ki Zabka, kısa film dalında 2004 yılı Oscar adaylarındandır.
Klipte aslında Cobra Kai’nin nüvesi vardır; Johnny, Daniel’dan sonra kendini toplayamamıştır ve sürünmektedir… Bu klipte komedi ile tanımlanan süreç Cobra Kai’de dramaya dönüşür.
Ve dizi 1984’deki bu dövüşle başlar. Fark şudur ki crane kick/vinç tekmesi’ni aldıktan sonra mindere yüzüstü düşen Johnny aynı şekilde berbat bir evde, akşamdan kalma ve ümitsiz açar gözlerini.
Johnny, düşük kazançlı bir işte çalışan, tek başına ve son derece mutsuz bir adamdır. Sahip olduğu tek servet retro Pontiac’ıdır ve bu araba, Johnny’nin hala 80’lerde yaşadığına dair bir metafordur. Bir şekilde işini de kaybeden Johnny, olayın gecesinde daha sonra öğrencisi olacak ergen bir göçmen çocuğun başına bela açan kabadayı liselilerle -aslında sadece çocuğu arabalarına çarptıkları için- kapışır. Bu kapışma, ilk başta utandırıcı bir olay, üvey babadan gelen onur kırıcı bir kefalet ve sonrasında yüklü bir “hayatımdan çık” çeki olarak geri dönse de orta vadede Johnny’ye bir faydası olmuştur; Johnny uyanmıştır…
Diğer tarafta Daniel Larusso bulunmaktadır. 80’lerin gençlik idolü olan Ralph Macchio‘nun canlandırdığı karakter, iki defa All Valley karate şampiyonu olduktan sonra hocası Miyagi‘den aldığı denge düsturu ile hayatta başarılı olmuş ve şehirde bir kaç lüks oto galerisi edinmiştir. Hayatı neredeyse tamı tamına Johnny’nin tersi olan Daniel, bununla birlikte fark etmese de ruhunu kaybetmiştir. Johnny’nin uyanışı, Daniel’ın da kendisini tekrar bulmasına yol açar.
Peki nasıl?.. İki kelimeyle; Cobra Kai… Cobra Kai, 80’li yıllarda eski özel kuvvetler mensubu John Kreese tarafından kurulan ve mottosunu; “Strike first, strike hard, no mercy/ İlk saldır, kuvvetli saldır, merhamet gösterme” olarak belirlemiş gerçek bir savaş okuludur. Sorun şudur ki, okulun mezunları bu travmayı hayatları boyunca üzerlerinden tam olarak atamamışlardır.
Johnny, yeteneği olan dövüşmeye tekrar dönerek Cobra Kai’yi açtığında, karşısında Daniel’ı bulur. Dizinin ana dengesi bu ikili arasındaki çatışmadan alır kaynağını.
İkinci denge noktası ise Johnny’nin ihmal ettiği öz oğlu Robby ve öğrencisi Miguel arasında gösterir kendisini.
Her ne kadar Daniel’ın eşi Amanda ve kızı Samantha ile Miguel’in annesi Carmen de başat karakterler olsa da, esasen dizinin ana konusu baba figürünün farklı farklı etkilediği dört erkektir.
Daniel ve Miguel şanslı taraftadırlar. Daniel, sekiz yaşında kaybettiği babası yerine dengeyi hayatının düsturu yapmış Miyagi tarafından, yine babasız Miguel ise hayatına çeki düze vermeye çalışan ve bir yandan da sevgiyi bulmaya başlayan “yeni” Johnny tarafından yetiştirilmiş/yetiştirilmektedirler.
Şanssız olanlar Johnny ve öz oğlu Robby’dir. Öz babasını tanımamış Johnny sürekli olarak ona saldıran üvey babasından kaçarak girdiği güçlenme yolculuğunda Kreese adlı bir psikopatın eline düşmüştür. Robby ise travmatik babası Johnny ile çok zayıf bir bağa sahiptir.
Johnny oğlunu tekrar kazanmaya çalışırken, onun kendi can düşmanı Daniel tarafından yetiştirilmesine şahit olur ve ana iki karakter arasındaki uçurum açılır.
Yine de her şeyin sonunda, Miguel, Robby ve Samantha -Sam- ile etrafındaki Hawk, Aisha, Demetri ve Moon’un büyüme macerası pek de olaylı bitmez. Çocuklar yıl sonunda karate turnuvasına sağ salim ulaşırlar. Finalde Robby ve Miguel dövüşürler. Miguel kazanır. Ancak Robby de sakatlanarak kaybetmiştir. Böylece denge bulunmuş olur.
Karate turnuvası ile ilk sezonunu bitiren ilk sezondan sonra gelen ikinci sezon, nostaljik Karate Kid hayranlarını bir adım geri iterek merceğini ergen öğelerine çevirir. Dizi, Miguel, Robby ve Sam arasındaki aşk üçgenine hırçın Cobra Kai kızı Tory’yi ekler ve dizi bir ergen romansına yaklaşır.
Yetişkinlerde de baskın tema romanstır. Daniel kendini gereğinden fazla kaptırdığı Cobra Kai/Miyagi Do rekabetinden sıyrılarak, kendisinden uzaklaşmaya başlayan eşi Amanda ile ilgilenmeye odaklanır.
Johnny için işler biraz daha karışıktır. Ali’yi aklından çıkartmakta zorlanmakla birlikte fark etmeden Miguel’in annesi Carmen kapıldığını fark eder.
Bununla birlikte ergenlerin aşk dörtgeninin içerdiği potansiyel tehlike, geri dönen bir karakterle yetişkinler dünyasına sıçrar. John Kreese…
Kreese çeşitli yalanlarla ve kendi ikinci şansını kullanan Johnny’nin zaafından yararlanarak, ikinci bir şans ister Johnny’den. Bu şansı bulduğunda da öğrencileri, başta Hawk olmak üzere kötü yönde etkilemeye başlar. Tory ve Hawk kötücül karakterler olmuştur. Bunun sebebini toplumun onlara davranışında bulmuşlardır. Kreese için bu sürülmesi kolay bir tarladır…
Sezon finalinde, ergenlerin aşkı sonunda arz ettiği potansiyel tehlikeyi kinetik halde patlatır. Miguel’in komaya girmesi ile biten büyük bir kavga ve Kreese’in bundan yararlanarak Cobra Kai’yi johnny’nin elinden alması, Johnny’yi bir kez daha yenik düştüğü bir savaşla yüzleştirir. Ancak sonuçta artık Kreese’in Cobra Kai’si tartışmasız kötü organizasyon olarak tanımlanmış bulunur. Bundan sonrası Johnny için gecenin en karanlık olduğu noktadan şafağa yolculuk olabilecek potansiyeli taşır…
Sinopsisinin, hatta genel anlamda sezon özetlerinin üzerinden geçtiğimiz dizi hakkında daha genel değerlendirmelere geçelim.
Öncelikle, dizi 80’li yıllardaki evrenini hem çok isabetli kullanarak hem de derinleştirerek eski hayranlarını kolaylıkla ele geçiriyor.
Drama yapısı son derece konvansiyonel ve özdeşleşme sonucu katarsislere dayanıyor. Dramatik climaxler son derece doyurucu ve yaş grubu olarak geniş bir yelpazeyi hedef kitlesi olarak seçebilme lüksüne sahip bir konu ve tarihçe içeriyor.
Soundtrack özellikle kaliteli, yeniden yorumlanan Karate Kid soundtrack’ine ek olarak, 80’li yılların klasikleri de yeni yorumları ile izleyiciyi memnun ediyor.
Bir eksi olarak, çocuksu bir hareket motoru olduğu söylenebilir. Hikayeyi hareket ettirecek olaylar, fiiller ve kararlar bir makina düzeninde sahne sırasını alıyorlar.
Her şey temelde bir yanlış anlamalar bütünü. Dizinin ana on karakteri bir yemek masasında tüm bu yanlış anlamaları bir kaç saatlik bir diyalogla çözüp yollarına gidebilirler aslında.
Sonuçta Cobra Kai, bir 80’ler efsanesinin kaliteli bir yeniden yapımı ve tam bir zanaat eseri. Sanat için üretilmiş bir proje değil. Ancak olmak için üretildiği her şeyi büyük bir başarıyla izleyicinin karşısına koyuyor. Her bölüm bir başka katarsis ve özdeşleşmeyle sarıyor izleyiciyi.
Ana mesajı da şiddetten ziyade sevgiyi, sonrasında da aileyi öncelediği için söylemek istediği güzel şeyleri de dile getirmekten geri durmamış oluyor.
Beğeniyle izlenecek, başlıktaki ana fikri taşıyan, birinci sınıf bir adrenalin kaynağı ile muhatap olmak istiyorsanız. Ya da yaşınız otuz beş ve üzeri ise kesinlikle tavsiye ediyoruz bu aperatifi.
Üçüncü sezon 8 Ocak’ta geliyor. Ve Elisabeth Shue ile geliyor… Yani, şimdiden iyi seyirler.
İlginizi Çekebilir
Alınan Dersler ve Vaad Edilen Bir Hype - Güç ...
Esas Hikaye Şimdi Başlıyor: Netflix The Witch...
2022 Vedası 2- Netflix Sıcak Kafa; Bir Umut H...
Cobra Kai Bildiğiniz Gibi - Cobra Kai 5.Sezon...
Oyundan Bağımsız Bir Dizi İncelemesi: Fallout...
Müzik Kutusu: The Witcher Soundtrack - Dizide...
Merhaba, ben Murat B.Sarı. Eğer sitemizi ilk döneminde takip ettiyseniz beni “Yarıaydın” olarak hatırlayabilirsiniz. Aslında bu rumuz hakkımda oldukça açıklayıcı denilebilir. Yani şu evrendeki bilginin ne kadarına hakim olabilir ki insan? Günümüz dünyasında “T” insan olmak makbul ve ben uzmanlığımın sanata dair herşey hakkında olmasını yeğliyorum. Umarım bunu birlikte başarırız. Yeni maceralarda görüşmek dileğiyle…