Bugün, bir süredir bir fırça/bir düğme, bir başka deyişle resim galerisi kategorimizde işlediğimiz “punk” serisine son veriyoruz. Konumuz da, punk türlerinin en başat olanı olacak; Siberpunk…
Siberpunk, hatta dilimize de kullanılan esas ismi ile cyberpunk, temelde genetik, sibernetik ve yazılımsal deformasyonları önceleyen teknolojik yapısı ve siyasi/ekonomik bazda adaletsiz anarşik gelecek tasavvuru ile bir karamsar gelecek tasviridir.
Bu akım, başat punk akımı olarak diğer bazı punk türlerini de içerdiği için galerimizi bir açıklama dosyası olmak yerine salt resim galerisi olarak tasarladık. Keyifli bir gezinti olmasını dileriz.
İlk olarak, her tür akımın ana kaynağı olan edebiyatla başlayacağız. Bunu da türün belki ilk organize ve saf örneği ile yapacağız; Neuromancer… William Gibson’un 1984 tarihli kitabından esinlenen görsellere geçelim;
Şimdi de filmlere geçelim. Türün neredeyse trademark filmi olan Blade Runner’a geçelim şimdi de… Ridley Scott’un 1982 yapımı filmi, Philip K.Dick’in 1968 tarihli; Do Andreoids Dream Of Electric Sheep adlı kitabındna uyarlanmıştı.
Bir başka filme geçelim şimdi de, bu konuda Japon katkısını inkar etmek türe haksızlık olur…
Son dönemin yeni mediumuna geçelim; oyunlar… İlk olarak EIDOS’un uzun ssoluklu cyberpunk serisinden başlayalım; Deus Ex…
İkinci oyun henüz piyasaya çıkmayan ancak daha şimdiden büyük ses getiren Cyberpunk 2077. Bir kart oyunundan esinlenerek tasarlanan materyal, hem vizyonu hem yapımcı firma CD Project Red’in, Witcher serisi başarıları sayesinde, oyun dünyasında büyük beklentilere sebep oldu…
Son olarak, her ne kadar bir siberpunk materyali olmasa da, Mass Effect serisinden “fan art” tabir ettiğimiz örneği paylaşacağız sizlerle. Cerberus’un andreoidlerinden birini…
İlginizi Çekebilir
Tarih Boyunca Geleceğe Uzanan Sanat; Mimari
Fantastik ve Bilim Kurgunun Görsel Kardeşlik ...
Amazon Prime'ın Beklenen Dizisi The Lord Of T...
Niş Bilimkurgu Eserin İki Farklı Versiyonunun...
Bilimkurgu Ve Punk 3 - Biopunk
Görsel Galeri: 21.Yüzyılın Yeni Medyumunun Ye...
Merhaba, ben Murat B.Sarı. Eğer sitemizi ilk döneminde takip ettiyseniz beni “Yarıaydın” olarak hatırlayabilirsiniz. Aslında bu rumuz hakkımda oldukça açıklayıcı denilebilir. Yani şu evrendeki bilginin ne kadarına hakim olabilir ki insan? Günümüz dünyasında “T” insan olmak makbul ve ben uzmanlığımın sanata dair herşey hakkında olmasını yeğliyorum. Umarım bunu birlikte başarırız. Yeni maceralarda görüşmek dileğiyle…